Raamatuarvustus: Sam Williams'i "Free as in Freedom: Richard Stallman's Crusade for Free Software"

Sam Williams'i kirjutatud raamat Richard Stallman'i (edaspidi RMS) elust ja tegevusest tundus mulle olevat igati asjalik biograafia. Loomulikult, nagu peaks selguma ka raamatu pealkirjast ja alampealkirjast, keskendub raamat RMS'i algatatud vaba tarkvara liikumisele. Autor maalib väga selge pildi RMS'ist kui isiksusest, kasutades selleks nii iseenda kui ka teiste asjakohaste inimeste anekdoote RMS'i kohta, seiku RMS'i minevikust ning ka RMS'i enda kommentaare ja kõnesid.

Käsitletakse ja analüüsitakse RMS'i elu paljusid olulisi etappe, lapsepõlvest kuni selle biograafia kirjutamise hetkeni. Kõik see on tehtud vaba tarkvara liikumise vaatevinklist - andmaks lugejale hea arusaama RMS'i põhimõtetest ja sellest, kuidas ta nendeni jõudis. Raamatu peatükid pole kronoloogiliselt lineaarsed, hüpates RMS'i eri eluetappide vahel, mis minu meelest oli hea valik - vahelduvus suutis hästi hoida mu tähelepanu, põhjustamata samas segadust.
Rääkides eluetappidest: kuigi ma leian, et enamus teemasid/anekdoote/eluperioode olid raamatus mahu poolest mõistlikud, oleks RMS'i lapsepõlve ja varase kooliea kirjeldamisele võinud ehk mõnikümmend protsenti vähem teksti kulutada. Arvan, et neist lõikudest saadav oluline taustainfo poleks sugugi kannatanud nende veidikese kärpimise tagajärjel. Siiski on tegemist äärmiselt vähetähtsa kriitikaga, mida lugedes vaevu märkasin ning alles lugemiskogemusele tagasi mõeldes taipasin kirja panna.

Kirjutamise tehnilisema poole pealt pole mul ei tõsiseid kaebusi ega kiitusi pakkuda. Tekst oli täiesti sujuvalt loetav, kuid mitte voolava teksti meistriteos. Kirjavigu leidus üllatavalt palju, kuid need ei häirinud kunagi oluliselt arusaamist. Siiski, arvestades raamatu üsna tagasihoidlikku mahtu, ootaksin veidi paremat kvaliteedikontrolli. Eriti palju kirjavigu täheldasin raamatu keskpaiga kandis - algus ja lõpp olid neist üsna tühjad.
Kui rääkida vormilistest kaebustest, siis pean mainima, et raamatu veebiversioonis, mida mina lugesin, olid mõttekriipsud oluliseks takistuseks loetavusele. Kõik mõttekriipsud olid sidekriipsu välimusega ja polnud ümbritsetud tühikutega, põhjustades esmapilgul segadust igas lauses, kus neid kasutati.

Williams on igatahes kogunud kokku ja väga seeditaval kujul lugejaile serveerinud hulga adekvaatset informatsiooni RMS'i kohta. Edukast tööst annab tunnistust see, et ta mitte ainult ei suutnud RMS'i iseloomu ja põhimõtteid adekvaatselt kirjeldada, vaid ta pani mind ennast RMS'i veendumusi ja raevu tundma (, kuigi sellele kindlasti aitasid mu enda vaated kõvasti kaasa). Asjaolu, et Williams ise on mitu korda RMS'iga kokku puutunud ning tegi ka tollega selle raamatu kirjutamisel koostööd, annab tema usaldusväärsusele palju punkte juurde. Mul küll tekkis raamatut lugedes mitu korda kahtlus, kas autor ehk RMS'i liialt ei ülista - RMS'i geniaalsuse rõhutamine muutus vahel vägagi tihedaks -, kuid RMS'i negatiivsemate isikuomaduste korduv mainimine ning raamatu viimases paaris peatükis leidunud autoripoolsed metakommentaarid leevendasid mu kahtlusi mõjuvalt. Küllap RMS'i geniaalsuse erinevate aspektide pidev mainimine oligi Williams'i arvates lihtsalt vajalik lugejale RMS'ist tõetruu ettekujutuse andmiseks.

Soovitaksin seda raamatut kindlasti lugeda kõigil, kes on huvitatud häkkerite või tarkvaraarenduse kultuurist. Arvan, et igaüks, kes soovib nende teemadega sügavamalt tegelema hakata, peaks teadma selle raamatu poolt pakutavat kultuurilist infot. Loota võib, et selle lugemine sütitab neiski RMS'i kire vaba tarkvara vastu, kuid ka juhul, kui see ei juhtu, tutvustab raamat neile vaba tarkvara mõistet ning selle olemust, ajendeid ja nüansse. Raamatust saadavad teadmised vabast tarkvarast ja RMS'ist võiksid olemas olla igal endast lugu pidada soovival tarkvaraarendajal (ja küllap ka mitmetel teistel "ititegelastel").

Raamat on loetav järgmisel veebiaadressil: https://www.oreilly.com/openbook/freedom/

Kommentaarid

Populaarsed postitused