Nädal 9: Kaks kahte erinevat juhitüüpi esindavat IT-juhti

Gabe Newell

Gabe "Gaben" Newell on Indie-videomänguarendajast tohutu mänguturustusplatformi omanikuks kasvanud Valve'i kaasasutaja. Valve'i sisestruktuur on üsna ebatavaline - nimelt on tegemist väga demokraatilise korraldusega, kus töötajad saavad oma soovi järgi projektide kallal töötada või ka uusi projekte alustada ning otsest ülemust polegi. Muidugi, projektide käigus kujunevad tavaliselt taolised rollid ise välja, vajadusest kõike organiseerida ja hoida ühtset suunda, aga seegi pole mingisugune kõrgemalt tulev nõue, vaid samuti demokraatlik protsess. Eesmärgiks on, et töökeskkond oleks nii-öelda kasvulava innovatiivsete isikute ja ideede jaoks ning selleks antakse andekatele inimestele vabadus tegutseda nii, nagu nad ise paremaks peavad.
Ka Gaben ise pole erand sellele reeglile. Tema sõna ei jää tingimata alati peale ning ta on osa tiimist nagu iga teinegi. Samas aga oleks naeruväärne uskuda, et Gabeni autoriteet pole teiste töötajatega võrreldes tohutu - see lihtsalt tuleneb tema teadmistest ja isiksusomadustest, mitte ametikohast. See aga vastab täpselt nädalatekstis antud mentor/õpetaja juhitüübi kirjeldusele.

Tasub mainida, et lähtusin eelnenud lõiku kirjutades peaaegu kümnendivanusest informatsioonist, mistõttu ei pruugi see enam tõele vastata. Toodud näite olemust see aga ei muuda - kui ajakohasus on möödapääsmatult vajalik, võite igaks juhuks kujutada kasutatud tegusõnade olevikuvormide asemel ette nende minevikuvorme.

Allikad

Jan Aasa

2019. a Eesti mõjukaimaks IT-juhiks valitud Jan Aasa sobib vist näiteks teavitaja/suhtleja-tüüpi juhist. Tema jutu järgi on tänapäeval spetsiifilised IT-ülesanded paljuski delegeeritud spetsialiseerunud üksustele, mis võimaldab juhil keskenduda organisatsiooni spetsiifilistele IT-vajadustele ning üldisemate strateegiate arendamisele ja elluviimisele. Ta väidab, et tänapäeva IT-juhti võib pidada tõlgiks äri ja tehnoloogia vahel ning seega peaks ta tundma mõlema valdkonna kõiki tähtsamaid lülisid mingil määral - juht võiks olla seotud kõrgeimate äriotsustega, kuid omada ka tehnilisi baasoskusi. Aasa rõhutab ka turvalise IT-käitumise olulisust ning IT-juhi tähtsat rolli töötajates selle kinnistamisel.

Kõik need arvamused langevad enam-vähem kokku teavitaja/suhtleja rolliga. Muidugi ei ole keegi reeglina täielikult vaid ühte juhitüüpi kuuluv ning ka Aasa puhul võib täheldada nt treener/juhendaja- ja arengumootori-tüüpi juhi omadusi, kuid suhtleja roll tundub tema arvates kaalukaima tähtsusega olevat.

Allikad

Kommentaarid

  1. Mõned juhid, kellest kirjutamist kaalusin, kuid kelle jätsin ühel või teisel põhjusel siiski välja:
    AJ "Dr Doom" Shewki
    Pat Gelsinger
    Tim Sweeney
    Steve Jobs

    VastaKustuta

Postita kommentaar